Vöröshagyma termesztése

Őshazája Afganisztán, Irán és Turkménia. Hazánkban régóta termesztett növény. Az emberi ételek fűszerezésére használjuk, de salátaként és zöldhagymaként is fontos szerepe van a táplálkozásban. A halkonzervipar is sokat felhasznál belőle. Hazánkban a vöröshagymát általában házi kertekben termesztik. Makó környékén a szántóföldi termesztés terjedt el. A vöröshagymamagtermesztés is jelentős.

A vöröshagyma a Liliomfélék családjába tartozó két, illetve hároméves növény. Három különböző évjáratú hagymát termesztenek:

·        Apró dughagymát az első évben,

·        A dughagymát szárítják, majd elültetve ebből nyerik az étkezési hagymát,

·        A harmadik évben a teljesen fejlett hagymán termesztik a magot.

 

Fajtái: fehér, sárga, pirossárga és liláspiros héjú változatai vannak.

Alak szerint megkülönbözettünk: lapos, gömbölyű és hosszúkás változatokat.

Igényei: A vöröshagyma hidegtűrő növény. Jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt igényel.

Növényváltás: Elő-, utó- és főterményként egyaránt termeszthető. Kalászos gabona a legjobb előveteménye.

Szaporítása: A jó vöröshagymamag bársonyfekete. A vetése a szerint különbözik, hogy magról vagy dughagymáról termesztjük-e és dughagymát akarunk-e termeszteni vagy étkezési hagymát.

Dughagyma előállítása esetén: helybevetéssel, március elején történik a szaporítás.

Étkezési hagyma termesztés esetén: szaporítása történhet magról és dughagymáról is, de hazánkban a dughagymáról történő nevelés a sikeresebb. A dughagymát állandó helyére márciusban ültetjük 2,2,5 cm mélyen. A sortávolság 25-30 cm, a tőtávolság 8-10 cm.

 

Ápolási munkái: talajlazító és gyomirtó kapálás, a hagyma sekély kapálása (kaparás).

Betakarítása: Akkor szedjük, amikor róla a száraz levelek kézzel könnyen ledörzsölhetők. Ez az időpont augusztus hónap folyamán van. Az összeszedett hagymát kupacokba összegyűjtve a néhány napig napon hagyjuk, hogy a naptól színesedjék. Ezután külső takaróleveleitől megtisztítjuk, osztályozzuk, majd zsákokban csomagoljuk.

Tárolása: 3,-3 fok között tároljuk.

Betegségei: hagymaüszög, büdös rothadás, peronoszpóra.

Kártevői: hagymalégy, hagymamoly, hagymabogár.